Kahramanmaraş Barosu Kadın Hakları Komisyonu\'ndan Kadına Şiddete Tepki
KahramanmaraÅŸ Barosu Kadın Hakları Komisyonu adına Av. Betül Pakdil, tarafından yapılan basın açıklaması ÅŸu ÅŸekilde:
Bugün, 25 Kasım Kadınlara Yönelik Åžiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’dür. 1999 yılında BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurul’u tarafından ilan edilen bu dayanışma gününün amacı; sadece Türkiye de deÄŸil tüm dünya da kadınların kamusal, iÅŸ veya özel yaÅŸamda kadınların sırf kadın olmaları nedeni ile fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren bir eylem, tehdit, zorlama, ayrımcılık ÅŸeklinde oluÅŸan, kadınlarımızın her türlü anayasal haklarını kullanma özgürlüÄŸünden, ekonomik gereksinimlerinden yoksun bırakılmalarına neden olan ÅŸiddete dikkat çekmek ve “kadına ÅŸiddet oranın” azalarak ortadan kaldırılması için toplumu bu yönde bilinçlendirmektir.
Son yıllarda ülkemizde kadına yönelik kötü muamele, iÅŸkence, öldürme, intihara zorlama, cinsel taciz, tecavüz, hakaret, iÅŸyerinde ayrımcılık ve benzeri her türlü duygusal, ekonomik ve fiziksel ÅŸiddet haberlerinin artması ‘kadına yönelik ÅŸiddetin’ arttığının en açık göstergesidir. Bu haberlerin artmasını takiben yasal düzeyde önemli çalışmalar baÅŸlatılmış olsa da, yasal düzenlemeler ne yazık ki henüz istenilen seviyede olmadığı gibi kadınlarımızın sahip olduÄŸu yasal haklar da toplumuzda bilinmiyor. Biz inanıyoruz ki, kadınlarımızın yasal haklar konusunda bilinci geliÅŸtikçe, pratikte ki uygulamalar ve yasal koruma mekanizmasının gücü ivme kazanacak, yasal hakların uygulanması laik ve demokratik toplum gereÄŸi olarak her geçen gün yaygınlaÅŸacaktır.
Bu noktada akla gelen ilk cevaplanması gereken soru, ‘ŞİDDETE MARUZ KALAN KADIN NE YAPABİLİR? BAÅžVURABİLECEĞİ KURUMLAR NERELERDİR?
1.Polis Merkezi, Jandarma Karakolları: Åžiddete uÄŸradığımızda veya uÄŸrama tehlikesi bulunduÄŸunda bu olayla ilgili ÅŸikâyette bulunarak tutanak tutturmalıyız. Polis tarafından tutanak hazırlanırken yaÅŸadığımız olayı ayrıntılı bir ÅŸekilde anlatmalıyız. Yazılan tutanağı okumadan asla imzalamamalıyız. Tutanağın polis memuru tarafından imzalı bir örneÄŸini mutlaka kendimiz için almalıyız. Unutmayalım ki, polisin ve jandarmanın ÅŸiddet uygulayanla bizi barıştırma gibi bir görevi ve yetkisi yoktur.
2. SaÄŸlık KuruluÅŸları: Åžikâyetimizi hastane polisine iletebiliriz. Åžikâyetçi olmak konusunda henüz karar vermediysek bile, durumu hekimimizle paylaÅŸabilir, muayenemizin yapılarak durumumuzun kayıt altına alınmasını saÄŸlayabiliriz.
3. Cumhuriyet Savcılığı ve Aile Mahkemeleri: Åžikâyetimizi/talebimizi anlatan bir dilekçe yazmalıyız. BaÅŸvurumuzun sonucunu takip edebilmek için verdiÄŸimiz dilekçenin Savcı veya Hâkim tarafından imzalanmış (havale edilmiÅŸ) bir kopyasını veya tevzi bürolarınca verilecek baÅŸvuruyu gösteren evrakı saklamalıyız, baÅŸvuru tarihini ve dosya numarasını not etmeliyiz.
4. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri veya Åžiddet Önleme ve İzleme Merkezleri: Sığınma, hukuki ve psikolojik destek hizmetlerinden faydalanma hakkımız vardır.
5. Alo 183 (Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı)
6. Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri
7.Baroların Kadın Dayanışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları
KahramanmaraÅŸ Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; bizler sizlere yasal korunma yollarınız ile ilgili yardımcı olmak adına her ayın 30’unda (Bugünün hafta sonuna veya resmi tatile denk gelmesi halinde her ayın 30’unu takip eden ilk iÅŸ gününde) öÄŸleden sonra 15.00-17.00 saatleri arasında KahramanmaraÅŸ Barosunda olacağımızı bildiriyoruz.
KahramanmaraÅŸ Barosu Telefon: 0344 211 11 27-28 (2 hat) Bu numaraya telefonunuzu ve isminizi bildirmeniz halinde de en kısa sürede sizleri arayacağımızı ve yardımcı olacağımızı bildiriyoruz.
Unutmamak gerekir ki, bazen karakol, savcılık veya mahkeme görevlileri, çeÅŸitli nedenlerden ötürü, baÅŸvurumuzu almaya yetkili olmadıklarını söyleyebilir veya iÅŸlem yapmak istemeyebilirler. Bu yüzden kanunda belirtilen hakkımızı onlara kararlı bir ÅŸekilde hatırlatmak, bir dilekçe vermek ve bu dilekçenin iÅŸleme konulmasında ısrarcı olmak gerekir.
SONUÇ OLARAK…
Kadına yönelik ÅŸiddetin azaltılması, öncelikle toplumsal bilinç ve farkında lığın oluÅŸturulması, bu doÄŸrultuda devletin ilgili kurumlarının yasal çalışmaları hızlandırarak ÅŸiddet karşısında kadınların yasal haklarının uygulayıcısı ve takipçisi olması ile baÅŸlayacaktır. Bu anlamda biz kadınlara düÅŸen görev kendisinin veya bir yakınının ÅŸiddete uÄŸraması halinde tüm yasal hakların yaÅŸama geçirilmesi için ilgili tüm sivil ve resmi kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak onları durumlarından haberdar etmektir.